Evaluarea psihologică după primele trei luni de terapie. Avem rezultate

Raluca a încheiat pe 15 septembrie primele trei luni din programul de terapie în vederea recuperării. Privite în ansamblu, rezultatele obţinute sunt bune, Raluca dovedind o evoluţie, comparativ cu perioada de început. AICI poate fi văzut diagnosticul primit în luna iunie, cel care ne-a mobilizat, care ne-a determinat să facem absolut tot ce ne stă în puteri pentru a-l depăşi într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat.

Au fost trei luni grele, în care pe de o parte am fost încercaţi de trăirile confuze ale unui părinte ce primeşte vestea diagnosticului copilului, pe de altă parte am decis să credem în Raluca, să credem în terapeuţii noştri, să credem că există un viitor bun. Trei luni pline cu frică, speranţă, furie, calm, dezamăgire şi bucurii. Sunt puţine situaţiile în viaţă când un om începe să filtreze conceptele sociale, atitudinile celor din jur, într-o manieră rapidă şi drastică. Aflarea diagnosticului de autism al copilului tău este una din aceste situaţii. Pe lângă faptul că tu insuti suferi o schimbare majoră, nu ai cum să nu remarci cum şi cei de lângă tine se schimbă, sau după caz, nu se schimbă deloc. Tu ca părinte devii mai cerebral, calculând zi de zi şanse, posibilităţi, încercând să întrezăreşti căile ce trebuie urmate în aşa fel încât un copil să aibă toate porţile deschise către un final reuşit. Alţii dovedesc spirit şi se alătură, fiecare cum poate, ca şi cum ţi-ar ţine copilul de mână: “Te ajut şi eu”, prieteni buni, cunoştinţe şi chiar persoane necunoscute. Alţii se detaşează, un fenomen absolut normal din punct de vedere psihologic, pentru că prin natura lui, omul nu este întotdeauna capabil să facă conexiuni complexe pe latură socială.

Dar în tot acest peisaj există o fetiţă, mereu cu zâmbetul pe buze, Raluca. Existăm noi ca părinţi, există cei doi oameni speciali din viaţa ei, Daniela şi Adrian, artizanii care modelează tot ceea ce pentru Raluca înseamnă necunoscut, în aşa fel încât, în nouă lumină, să devină cunoscut. Şi există acei oameni din spate, care s-au conectat cu aventura Ralucăi în această bătălie, care au întins fiecare mâna în semn de apreciere şi ajutor, care îi urmăresc evoluţia şi care se bucură pentru fiecare noutate.

Acestea sunt datele oficiale, aşa cum se prezintă ele în “Raportul de evaluare”

Diagnostic:

- Întârziere în dezvoltarea limbajului expresiv şi receptiv

- Elemente din spectrul autist

- Tulburarea opoziţionismului provocator

Instrumente/scale utilizate în evaluare: CHAT, PORTAGE, CARS, CAROLINA

Concluzii:

- Copilul înregistrează un scor de 42 la evaluarea C.A.R.S., ceea încadrează în diagnosticul de Tulburare din Spectrul Autist (TSA)

- Prezintă un nivel ridicat de activitate motorie şi este opozant în angrenarea în activităţile specifice

- Prezintă resurse cognitive în angrenarea în sarcini mai complexe

Observaţii:

- În urma aplicării programelor de lucru specifice şi a stimulării verbalizării, copilul a realizat progrese specifice obiectivelor propuse, şi-a redus opoziţionismul comportamental şi verbal, reuşind să facă achiziţii ce au fost generalizate şi în mediul familial.

- Motricitate fină: îmbunătăţită, dezvoltarea abilităţilor motrice

- Dezvoltare cognitivă

  •  Atenţie şi memorie: deficit atenţional mediu, în acord cu factorul motivaţional;
  • Gândire: stadiul senzorio-motor, predominant kinestezic şi vizual, în dezvoltare;
  • Concepte, noţiuni generale: asociază culori, simţ cromatic, identifică persoane/obiecte, schemă corporală parţial însuşită, repere spaţiale parţial formate;
  • Socializare: relaţionează ocazional cu persoane străine, acceptă prezenţa copiilor în preajmă, fără a manifesta nevoia de interacţiune, răspunde pozitiv la jocul cu obiecte, reguli simple;
  • Dezvoltare afectivă: prezintă manifestări emoţionale contextuale, răspunde la comportamentul afectiv al adulţilor;
  • Atitudine: pozitivă faţă de activităţile preferate, a manifestat iniţial un opoziţionism în angrenarea în aria activităţilor educaţionale. În prezent, datorită terapiei comportamentale şi-a redus considerabil caracterul opozant, complianţa câştigată permiţând dezvoltarea pe majoritatea ariilor de dezvoltare;
  • Comunicare receptivă: dezvoltată parţial, copilul reacţionează la stimuli verbali specifici terapiei şi mediului familial, este atent la voce, la ton, la mesajul transmis de ceilalţi, înţelege intrucţiunile verbale simple;
  • Comunicare expresivă: a început să emită vocale şi interjecţii la cerere.

Recomandări:

- Având în vedere concluziile evaluării psihodiagnosticului şi evaluării, considerăm că terapia este benefică pentru copil, se recomandă menţinerea în continuare a ritmului de lucru şi a activităţilor recuperatorii specifice (Analiza Comportamentală Aplicată – ABA), stimularea verbalizării, logopedie, ludoterapie, terapie ocupaţională, meloterapie etc;

- Consilierea familiei cu scopul integrării unui plan de intervenţie familial;

- Integrarea pe viitor a unor programe complexe de stimulare senzorială în medii specifice, a socializării.

Concluzia pe care o formulăm la rândul nostru este una cât se poate de simplă: Raluca a muncit mult, a evoluat atât cât a putut ea de bine. Important este că nimic nu a fost în zadar şi nici nu va fi, Raluca reuşind să dea dovadă de capacitate de recuperare. Şi la fel de important de menţionat: nu ar fi reuşit toate acestea doar cu noi doi alături, iar acum, după primele trei luni de muncă, ea dedică evoluţia şi rezultatele obţinute tuturor celor care au fost şi îi sunt alături şi care au înţeles că autismul nu este nici blestem şi nici dar. Şi că autismul există, sub orice formă ar fi el, nu doar o părere sau mai rău, alintături. Acelor oameni care au înţeles şi care au investit în acest copil, asigurându-i un pas, doi, zece, în drumul lui către recuperare.

Am urcat primele trei trepte, cu concluziile aşa cum au fost ele trasate mai sus şi ne pregătim pentru următoarea etapă de trei luni, pregătiţi de muncă, convinşi că nimic nu este mai important, mai provocator într-o viaţă de om, decât un copil!

Urmatorea evaluare va fi în jurul datei de 15 decembrie 2016, dar până atunci, Raluca vă va zâmbi zi de zi, vă va ţine la curent cu tot ceea ce face ea, fotografii, clipuri video.

Dorim tuturor prietenilor toate cele bune, şi gândurile de bine sunt toate către voi!

Mulţumim!

Orice SHARE pe care îl daţi la această pagină sau articol îmi este de foarte mare ajutor şi totodată ajută ca problema autismului să fie cunoscută de câţi mai mulţi oameni.
Luptăm împreună împotriva autismului!
SHARE vă rog!

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.