Ce este terapia ABA şi cum ajută

În limba engleză, prescurtarea vine de la «Applied Behaviur Analysis », adică în traducere – Analiza Comportamentală Aplicată. Terapia ABA este o abordare a înţelegerii comportamentului şi a modului în care poate fi afectat de către mediul înconjurător.

Terapia ABA a fost realizata pentru a ajuta copiii cu autism si cu tulburari de dezvoltare asociate.

Este un model de terapie pentru copiii cu autism creat de dr. Ivar Lovaas în anii 70, centrat pe ideea că anumite comportamente ale copiilor apar sau nu în funcţie de mediu. Bazată pe teoriile comportamentale, terapia ABA demonstrează că schimbând anumite condiţii în mediu, comportamentele copiilor se schimbă în consecinţă. Terapia ABA un sistem de învăţare, un program care îşi propune să modifice comportamentul copilului cu autism în mod sistematic şi intensiv. Terapia ABA are obiective clar formulate, împărţite în sarcini mici, astfel încât evoluţia copilului să poată fi măsurată permanent. Întărirea comportamentului se face cu recompense, întreg sistemul funcţionând pe baza acestora, fie ca recompensele sunt materiale sau sociale.

Terapia ABA se concentrează pe principiile care explică modul în care are loc procesul de învățare.

Atunci când un comportament este urmat de o recompensa, comportamentul este mult mai probabil să fie repetat. Domeniul analizei comportamentale aplicate a dezvoltat mai multe tehnici pentru creșterea comportamentelor acceptate si utile și de reducere a celor care pot dauna sau interfera cu învățarea.

Aceste tehnici pot fi utilizate în situații structurate, cum ar fi o lecție in sala de clasa, dar și în viata de zi cu zi, in situații cum ar fi cina de familie sau in parcul de joaca. La inceput, in primii ani, sesiunile de terapie ABA implica interacțiune unu la unu între adult si copil.

Intervenția prin terapia ABA presupune si un program intensiv care totalizeaza 25-40 de ore pe saptamana timp de 1-3 ani. Aceasta forma de interventie nu este obligatorie dar o parte din specialistii terapiei ABA o recomanda, iar altii nu merg pe principiul obligativitatii realizarii acestui numar de ore.

Ce tip de progres este asteptat in urma aplicarii tehnicilor ABA?

Atunci cand este aplicata in mod corect si competent, analiza comportamentala aplicata are rezultate vizibile in ceea ce priveste intelegerea, pacientii cu autism inregistrand schimbari esentiale in multe domenii. Cu toate acestea, schimbarile nu apar rapid, ci sunt vizibile in timp, progresul fiind pas cu pas. Progresul variaza considerabil de la o persoana la alta, in functie de varsta, de modul in care este perceput tratamentul, de obiectivele familiei si de alti factori. Unii pacienti invata foarte repede si au rezultate vizibile destul de repede, insa acest progres rapid se vede, de obicei, doar in cazul uneia sau doua abilitati particulare cum ar fi cititul, in timp ce in cazul celorlalte abilitati este neoie de mai multa practica si de interactiune intena pentru a ajunge la aceleasi rezultate.

Orice SHARE pe care îl daţi la această pagină sau articol îmi este de foarte mare ajutor şi totodată ajută ca problema autismului să fie cunoscută de câţi mai mulţi oameni.
Luptăm împreună împotriva autismului!
SHARE vă rog!

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.